CANATA

DESPRE SĂNĂTATE, DE LA O LUNI

DESPRE EXPOZIȚIE

Este al doilea an la rând când merg la Manger Santé et Vivre Vert din Montreal – o expoziție  după care realizezi cât de mare este interesul consumatorului local pentru modul sănătos de viață. Nu în ultimul rând, fiind bine știute prețurile crescute la această categorie de produse, văzând câtă lume vine la eveniment și câți expozanți vin să-și promoveze produsele , îți dai seama și de potențialul impunător al pieții produselor eco-bio în Quebec. Mai exact, la această a 18-ea ediție din Montreal (se organizează una similară și în Quebec), au participat în jur de 300 de expozanți. Am încercat să fac un rezumat pentru cei interesați de sănătate, de metode noi de  îngrijire, fără ca să cădea în extreme, de idei noi de business, de abordări ale potențialului local și binențeles de un marketing competitiv pentru produsele lor bio și eco.

Nu pot să vă povestesc despre eveniment fără să vă arăt măcar o imagine cu aglomerația de la expoziție. Multă lume e puțin spus. Ambuteiaje la tot pasul. Și asta la 15 $ pentru un bilet. Studenții au reduceri. Eu am dat 13 $. Dacă socotiți câtă lume se află doar în acest rând  la un anumit moment al zilei și luați în calcul că asemenea rânduri au fost vreo 8, puteți face o estimare a veniturilor care le intră organizatorilor doar din bilete. Să nu uităm să menționăm că expozanții achită o taxă de vreo 2000 $ per stand. Sună bine aceste cifre nu-i așa?

Dar vreau să vă spun că și expoziția este extrem de bine organizată și foarte atractivă. Un sac gratuit pentru cumpărturi îl primești chiar la intare. Vrei nu vrei, trebuie să-l umpli cu ceva. Că doar nu vei merge cu el gol acasă. Degustații de produse la tot pasul. Așa că poți nici să nu iei micul dejun înainte de a veni. Guști pe loc din toate: sucuri, smoothie, băuturi cu aloe și spirulină, batoane sănătoase cu nuci și miere, checuri fără făină, cașcavaluri bio, dulcețuri, ciocolată bună, sosuri, înghețată artizanală. De toate…și nici urmă de animale sacrificate pentru stomacul omului. Toată lumea e așa de luminoasă și bună. Multe mame cu bebe în cărucioare, mulți pensioanri, femei însărcinate și  mulți oameni în scaune cu rotile, semn că accesul la eveniment este asigurat tuturor. Și toți cu pungile pline de cumpărături.

TEATRU GASTRONOMIC DE PRODUSE BIO

NOU

Deseori mi se întâmplă să folosesc în viața de zi cu zi anumite produse pe care le consider deja comune,  dar pe mulți par să-i uimească. Flori comestibile, de exemplu. Știam despre ele și înainte. Dar le credeam bune doar pt decor de deserturi. Acum însă le-am văzut împachetate în diverse combinații. Nu vă pot descrie cât de gustos arată. M-am simțit pe loc în pielea unui animal ierbivor căruia îi lasă gura apă la văzul acestor frumuseți colorate. Se folosesc în salată. Normal că-s mai scumpe, 7 $ per cutie, și se ofilesc repede, deci practic ar servi pt două mese maxim.

Băutura asta, așa colorat și frumos ambalată, nu mi-a inspirat prea multă încredere când abia am văzut-o. Dar astă până am gustat-o și i-am studiat ingredientele. La gust foarte bună și refreșantă, pișcă de limbă din cauză gazelor, iar aromele sunt deosebit de bune. În final am înțeles că e un fel de kvas, pentru că fermentează natural, toate ingredientele sunt și ele naturale: hibiscus, ghimbir, lâmâie, mentă. Și atunci m-am gândit că și kvasul nostru, cel de casă,  din fructe uscate, făcut de mame și bunici,  nu de la cisternele colorate în care este vândut pe străzile din Chișinău, ar putea liber concura cu această băutură. Numai dorință și imaginație să fie.

Nu știu ce anume m-a ademenit să gust această băutură din hibiscus: ingredientul sau fiul super sexi al producătorului. Tot ce vă pot spune că este extrem de simplu și foarte gustos: un ceai de hibiscus cu ghimbir, acrișor și iutișor, fără gram de zahăr și foarte aromat. Oricine îl poate face chiar acasă. Recomand această băutură pentru zilele caniculare.

Am și eu semințe de cânepă acasă cumpărate și le folosesc în musli și salate. Au un gust deosebit de bun, amintind a lapte și nuci. Sunt și foarte hrănitoare. Am auzit atâtea despre proprietățile acestui produs, încât mă tem să vă încarc acum cu prea multe noțiuni sofisticate. Cred că este unul dintre acele ingrediente, simple și geniale, în care găsești tot ce-ți trebuie pentru organism și încă ceva în plus. Dar pentru că această cultură pe nume cânepa a fost retrogradată de omenire în ultimul hal, chiar și semințele de cânepă cu greu își vor recăpăta reputația meritată.

În poza de mai jos îi vedeți pe cei care au pus bazele afacerii cu semințele de cânepă în Canada, Manitoba. Ei daclară franc și direct: ”Creștem cânepă doar pentru mâncare. Vă rugăm să nu ne acuzați pentru asta.”

Mai multe detalii despre semințele de cânepă și beneficiile lor le puteți găsi chiar pe site-ul respectivei companii: MANITOBA HARVEST

Trecem puțin și pe la frumusețele naturală? Am găsit ojă venită din Franța, în care 86 % din ingrediente sunt naturale. Compania pare să fie una serioasă, cu o gamă largă de produse și cu o reputație destul de bună în domeniul cosmeticilor bio.

Oja am testat-o pe loc. Am dat un singur strat, deși reprezentanta spunea că sunt necesare două straturi. Apoi am gătit acasă. Și bineînțeles că a început să cadă oja. Dar arată foarte bine pe unghie. Păcat că nu am avut răbdare să mai pun un strat. Ulterior am căutat cosmeticile online. Au revew-ri destul de bune.

Nu am știut că există rimeluri vegane. De azi voi ști.

Am văzut o varietate enormă de săpunuri și creme artizanale. Unele cu arome, dar cele mai multe fără. Am înțeles că în domeniul cosmeticelor bio, cu cât mai puțin ademenitor este mirosul produsului cu atât mai bine. Mi s-a părut curios acest săpun din lapte de măgăriță. Cică datorită laptelui de măgăriță Cleopatra a rămas în istorie drept un simbol al frumuseții.Să fie adevărat sau nu, nu știu. Știu doar că potrivit legendei, Cleopatra se scălda în lapte de măgăriță, nu se spăla cu săpun, ceea ce face diferența.

 LOCAL

Quebec nu este o regiune prea alintată cu vreme caldă. Mai exact 6 luni din an nu ai ce face aici cu agricultura. Fermele se închid la sfârșit de octombrie, când termină de vândut dovlecii și se deschid cu prima roadă de căpșuni. Deci agricultorii în Quebec sunt activi cam jumate de an. Dar ceea ce au învățat să facă quebecozii cu restul lunilor este uimitor. În primul rând, vorbesc despre mere, că mi-s cele mai aproape de suflet. Au roadă foarte bogată, peste 13 soiuri locale de mere  și fac din ele orice: le păstrează proaspete pentru a fi consumate iarna, fac suc, fără zahăr, fără aromatizanți și îl vând la butelii de 2-4 L, apoi fac cidru și se mândresc tare cu această băutură națională, mai fac sumedenie de tarte tare gustoase și sirop. Bineînțeles că nu este ușor să rămâi cu roada de mere nevândută sub hotarele Rusiei, cum li se întâmplă fermierilor noștri, dar cum au învățat să se descurce cei din Quebec cu roada lor, așa încât nimic să nu se piardă , ba chiar să-și inventeze produse care să devină brand de țară, asta e de împrumutat și învățat.

 

O altă cultură care crește destul de bine în clima Quebecului sunt afinele. Vara te poți duce să le culegi chiar tu de la fermă, iar ce mai rămâne la ei devine suc natural, fără adaosuri, fără zahăr, oferind necesarul de vitamine pentru tot parcursul iernii. O etichetă atractivă, un produs local, fără zahăr și alte ingrediente nocive, te plasezi în categoria produselor sănătoase și un preț mai ridicat decât la restul sucurilor este binemeritat.

Eu știu așa: cine consumă multe mure îți menține pielea tânără și proaspătătă, pentru că murele conțin mulți antioxidanți. Iar aceștia încetinesc îmbătrânirea.Mai nou, eu îmi iau mure congelate și îndulcesc și colorez cu ele zilnic smoothie.

Răchițele, așa cum le văd eu poziționate pe piața locală, sunt practic la fel de importante ca și siropul de arțar pentru canadieni. O adevărată mândrie națională.

Când sunt recoltate, răchițele,  trec  pritr-o fază foarte interesantă de prelucrare. În stare crudă ele sunt amărui și acre, după prelucrare devin dulci. Am auzit că sunt tratate cu suc de miere, dar s-ar putea să fie o legendă. Știu sigur că sunt tratate cu zahăr ca să se păstreze mai bine. Din răchițele fac sucuri, cosmetice și multe altele. Băutura din răchițele este foarte bună pentru cei care suferă de rinichi. Moldovenii au coacăză, zmeură, murele, agriș de Moldova, dar văzând ce reușesc să facă Canada cu resursele sale de vitamine, mă gândesc că nu este imposibil să le valoficie și moldovenii pe ale lor pentru a le transforma în branduri de țară. Important e să ne conștientizăm comorile și să le ambalăm cum trebuie.

MARKETING

Să ai un produs bun nu este suficient. Mulți le pot avea, dar nu atât de mulți sunt în stare să creeze un brand atractiv și să folosească metode de promovare inedite ale brandului lor așa ca să aibă priză la public. Participarea la o expoziție tematică este o provocare destul de serioasă și importantă, mai ales cu o concurență atât de acerbă. Poți face înghețată sau crește plante aromate ca și alți 5-10 producători, dar pentru ca lumea să-ți memorizele produsul și să-l recunoască ulterior, trebuie să fii inventiv. Mai jos vedeți câteva standuri frumoase, etichete sau feluri inspirate în care oamenii au ales să-și promoveze produsul la Manger Santé. De la cele mai banale, dar foarte necesare degustații, oferite pe loc, până la roți artizanale care învârtesc înghețata, aparate care te scapă de stres în 5 minute, masaj și altele.

PRODUCĂTOR DE GHIVECIURI DE FLORI DIN MATERIALE RECICLABILE

ETICHETĂ ATRACTIVĂ PENTRU CHECURI VEGANE, FĂRĂ FĂINĂ

DEMONSTRAȚIE DE REFLEXOTERAPIE

NEURO SPA – APARAT DE ULTIMĂ GENERAȚIE, DE LUPTĂ CONTRA STRESULUI PRIN INFLUENȚA VIBRAȚIILOR SONORE

PRODUCĂTOR DE ÎNGHEȚATĂ ARTIZANALĂ, ÎNVĂRTEȘTE ROATA TOATE 3 ZILE DE EXPOZIȚIE, OFERIND ÎNGHEȚATĂ GRATUITĂ

DEGUSTAȚIE DE MACHA

DEGUSTAȚIE DE OREZ CU CHIA, VÂNDUT LA PACHET

BINE DE AVUT ÎN CASĂ

În final, tot ce vă pot spune despre poziția mea este că nu pretind să fiu un as în domeniul eco-bio. Dar mă interesează destul de mult. Atât cât să vreau să cunosc tot ce apare nou și să adopt ceea ce mi se pare potrivit. Nu sunt vegetariană. dar nu mânânc carne. Adică nu definitiv. Când călătoresc sau văd ceva nou, neapărat gust. pentru că sunt un mare gourmand. Dar nu cumpăr carne, nu gătesc carne și nici nu-mi place. În schimb, am pește în congelator, fructe de mare și multe legume în frigider, esențial fiind să mâncăm zilnic 7 legume și fructe și cât mai mult verde și colorat în alimente. În imaginile pe care le vedeți mai jos vă demonstrez câteva produse pe care am grijă să le am în  casă neapărat.

Ulei de argan. Cum simt că începe să-mi cadă părul, apelez la măști cu ulei de argan,aplicate pe păr înainte de spălare sau chiar pe noapte. Cred că este o adevărată comoară acest ulei venit din Maroc. Dați-vă silință și găsiți mai mult info pe net, dacă vă interesează subiectul. Eu adaug câteva picături de ulei și în crema pentru ten. Îmi place că nu are miros, nu este foarte gras și dă rezultate bune.

ULEI DE ARGAN

Despre macha am aflat prima dată prin 2012. Apoi am tot văzut articole, rețete și în final mi-am luat și eu un pachet. La cursul de nutriție pe care îl fac acum la Universitate, proful ne-a convins că ceaiul verde trebuie să fie obligatoriu în meniul nostru zilnic, pentru că este un foarte puternic antioxidant și detoxifiant. Iar macha este pudra de ceai verde și este considerată de 10 ori mai concentrată și mai eficientă decât frunzele de ceai verde. Macha e bună pentru cei care sunt întro perioadă de luptă cu kilogramele în plus, care vor să-și detoxifice organismul, duc lipsă de energie vitală și vor să-și țină sănătatea cât mai departe de cancer. Mie macha îmi place atât în ceai, cât și în smoothie, iar în curând, de ziua Evei, voi găti un tort cu macha, la care visez de ceva timp.

Mai multe despre macha puteti gasi aici:  http://www.matchasource.com/matcha-tea-health-benefits-s/14.htm

PUDRĂ DE MACHA

Pe mine deseori mă apucă pofta de dulce când lucrez. Nutriționiștii explică asta prin  nevoia creierului de a se alimenta cu energia glucozei. Dar și glucoza contează de unde vine. Nu avem în casă bomboane. Cele adunate de Halloween stau un an pe raft și apoi încetișor ajung la gunoi. Dar o ciocolată bună niciodată nu strică la gospodărie. Am gustat la expoziție din aceste ciocolate și am plecat acasă cu 2 feluri: cu răchițele și cu portocală. Contează indicele de unt de cacao să fie peste 70%.

O CIOCOLATĂ BUNĂ, CU INDICELE DE CACAO DE PESTE 70 %

Cred mult în puterea condimentelor. Și am grijă să am o rezervă bună în casă de curry, scorțișoară, turmeric, coriandru, chimion, cuișoare, fenel. De ce cred că ar fi bine să folosim cât mai mult condimentele în mâncare? În primul rând, pentru că o fac mai gustoasă și trezesc pofta de mâncare, adică eliminarea sucului gastric, adică digestie mai bună.. În al doilea rând, pentru că puteți reduce cantitaea de sare care dă gust mâncării, din contul utilizării condimentelor potrivite. În al treilea rând, pentru că oferă varietate de gust și asta îți permite să experimentezi și să surprinzi cu rețete devenite deja plictisitoare. Condimentele sunt și ele de calitate diferită. Tot ce vă recomand e să nu cumpărați decât condimente ambalate ermetic, așa încât puterea și aroma lor să nu fie pierdută pe drum.

CONDIMENTE CALITATIVE

Pe final, mai adaug un singur ingredient. Râsul. Consumați cât mai multă comunicare cu oamenii care vă fac să râdeți. Fără umor și pozitivism, nimic din cele enumerate mai sus nu contează. Și nu uitați că cea mai sinceră manifestare de patriotism nu sunt declarațiile verbale, ci atunci când consumăm local și susținem mici producători.

Comentarii

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Cornel 24 March 2015 at 05:47

    Cred ca a fost o expozitie foarte interesanta

  • Reply Theia 18 March 2018 at 21:00

    Foarte frumos articolul !

  • Leave a Reply