De-ale mele

TREBUIA BĂIAT, DAR LAS CĂ ȘI FATĂ E BINE

Încep această postare prin a vă mulțumi pentru câtă căldură, simplă căldură și bunătate umană, ați turnat peste mine în ultimele două zile.

Am avut impresia că am fost dusă într-o pădure și au curs peste mine tone de flori de primăvară. Vă mulțumesc pentru emoțiile pe care mi le-ați oferit într-o perioadă în care fricile  mele sunt cam la fel de mari ca și speranțele. Urările voastre au fost extrem de binevenite și încurajatoare.

Voi continua însă cu un alt subiect. Care ne vizează pe toți și pe care îl abordez nu din porniri feministe, ci din nevoia de a opri un fenomen pe care eu îl simt ca pe o nedreptate.

Imaginați-vă pentru o secundă scena în care o femeie însărcinată anunță că va naște un băiețel, iar oamenii bucuroși încep să o felicite și să-i dorească sarcină ușoară, așa cum este și normal. Totodată se găsesc și dintre acei care îi spun viitoarei mame: ”Mda, era mai bine să fie o fetiță, dar lasă, nu te întrista, merge și băiețel” sau ”Tu mătincă ai vrut fetiță, așa-i? Ei, ce să-i faci, asta-i viața” sau ”Eiii, lasă, nu-i grav că-i băiat, dar parcă era mai bine să fie fetiță”  sau ”Nu te întrista, băiețel tot e bine, ai să faci băieți până o să iasă o fată” și lista acestor încurajări simpatice ar putea continua. 

Nu-i așa că vă pare un nonsens? Nu cred că veți auzi vreo dată în viața voastră așa ceva. Pentru că așa se obișnuiește la noi din moși-strămoși să se creadă, în special, despre venirea fetelor pe lume. Iar atunci când naști un băiețel bucuria e mai mare, asta înseamnă că faci un mujik, mândria lui tata, cel care continuă neamul, apărătorul patriei, cel care dobândește pâinea, capul familiei.  Să faci băieți asta e super…și fetițe e bine, dar mai bine totuși  băieței, considerau dar mai și consideră mulți. Și asta mi se pare atât de trist.

Vreau să atrag atenția celor care spun unei viitoare mame că să faci fetiță e bine, dar tot mai bine este băiat: Aceste remarce sunt DISRIMINATORII!!! Ele rănesc și complexează o femeie. Ele nasc în ea un sentiment de vină.

Nu exagerez nici un pic, asta se întâmplă în jurul nostru. Și cel mai grav este că noi, femeile, asta tolerăm. Și facem din asemenea remarce o normalitate. Eu însă nu vreau să tolerez și vreau ca și alte femei să realizeze că schimbarea vine chiar de la fiecare din noi. Mentalitatea primitivă și misogină a unora trebuie reeducată, în primul rând, prin propria atitudine, a femeilor. Nu tolerați să fiți discriminate. Nu doar oferiți, ci și cereți respect, iubire, grijă și atenție. Spun lucruri atât de evidente, încât mi-e jenă de mine.

Eu cred că la baza acestor remarci este o frustrare personală, născută prin copilărie. Atunci când ne creăm primele modele, bazate pe exemplul mamelor care au acceptat ca soții lor să le ofenseze, să le arate unde le e locul, să le închidă gura când vor să spună ce cred. Văzând acest model de relație în casă, copiii pot să nu fie deacord cu această atitudine și trăiesc frustrarea că mama este nedreptățită. Apoi acești copii cred că e mai bine să fii bărbat, puternic, să-i pui pe toți la punct și nimeni să nu îndrăznească să te umilească, decât să fii femeie, care să nu uite unde îi este  locul.

Dragi foști copii de mame care nu sunt respectate de soții lor, aveți o viziune greșită despre rolul femeii în viața voastră. Noi suntem mult mai curajoase și mai interesante și mai ambițioase, decât vă închipuiți. Și ar fi bine ca frustrarea voastră să v-o rezolvați fără să o turnați în capul unei viitoare mame de fată. Pentru că, pe lângă grija de a duce cu bine sarcina până la capătul celor 9 luni, femeia începe să poarte povara frustrării voastre și să trăiască un sentiment de vină pentru că nu este suficient de perfectă ca să nască băieți.

Știu că remarcele voastre sunt total nevinovate, spuse doar din bună intenție. Pe mine tocmai asta mă  uimește. Buna intenție.

Prieteni, vă reamintesc că suntem în secolul 21 și de aceea vă încurajez să scăpați de prejudecăți, să vă modernizați, să lăsați să intre aer proaspăt pe ușile minții voastre.  Încetați să discriminați femeile, din clipa în care ele apar în burta mamei și până în momentul când vor un salariu egal cu cel al bărbaților. Femeile se schimbă. Ele chiar pot mai mult și ar fi bine să le încurajați să-și desfacă aripile și să creadă mai mult în ele, nu să le stingeți elanul, făcându-le  să creadă că să fii băiețel pe lume asta e mai bine decât fetiță. Nu e nici mai bine și nici mai rău. Este extraodinar să te naști în pielea ta și să fii un om împlinit, indiferent de sexul pe care îl ai.

Comentarii

Previous Post Next Post

20 Comments

 • Reply Dont loose Hope 2 April 2015 at 01:40

  Nata!!!! Offf cind aud asa cuvinte imi vine zau sa dau cu ceva in cap oamenilor care spun asa ceva! Noi de 5 ani incercam sa concepem un copil, sa-l cumparam practic….si nimic….. ;( sa fie rusine tuturor oamenilor care au asa prejudecati! Sa multumeasca zi si noapte pt darul nemeritat care l-au primit de la Dumnezeu! Pina la urma hai sa fim sinceri, mare treaba facem noi pt ca aceasta noua viata sa apara…nu noi detinem aceasta “supraputere” sa facem ca ovulul sa se intilneasca cu sperma si sa apara o noua viata…asta e o minune! Scumpa Nata& Andrei si toata familia felicitari pt bebelusa din burtica, sunteti binecuvintati!!!! Sa creasca micuta in burtica sanatosica si sa se nasca la termen!!!! 🙂 PS; Nata, trimite un gind bun spre mine… sa fiu si eu binecuvintata….. pling ;( Pup

  • Reply tania 2 April 2015 at 01:50

   Mai emotionat tare.Sa-ti dea domnul si tie copilasi asa cum iti doresti nu conteaza ce,important sanatosi sa fie.Iar Natei nastere usoara.

  • Reply lena 2 April 2015 at 07:33

   Domnul să vă ajute să îmbrățișați fericirea asta cît mai curînd.

 • Reply Tatiana 2 April 2015 at 03:23

  intradevar Nata, ai perfecta dreptate in tot ce ai scris mai sus…M-am ciocnit si eu cu situatii similare in timpul primei sarcine. Asteptam o fetitza, era atit de asteptata si dorita, si cind o “prietena” aflase ca sunt insarcinata cam in 4 luni mi-a zis pe un tot increzut si deloc prietenos. ” tu nu te bucura asa de tare ca altii pierd sarcinile si la 7 luni’….A fost practic ca un blestem pot sa zic de-al ei….Da am nascut usor si era sanatoasa fetitza, ca la un an de zile sa i se descopere o diagnoza infioratoare si foarte rara de cancer ” tumor al sacului vitelin al cavitatii bazinului mic cu metastaze multiple in plamini, ficat si colana vertebrala) …Fetitza s-a luptata din rasputeri sa supravietuiasca, dar numai 5 luni a mai trait si a cedat in fata cumplitelor dureri si a groaznicei sentintze….Au trecut de atunci un an si 7 luni de la decesul ei, pe 5 aprilie trebuia sa implineasca 3 anisori, era atit de dulce si frumoasa, cu parul cret si blond, exact ca un ingerash…dar acum nu mai esta….Am scris asta pentru ca m-a atins tema data, i-mi cer iertare ca poate nu e chiar la tema concret, insa am vrut sa zic ca puterea cuvintului unui om cu invidie nu duce la bine niciodata….iertata sa-mi fie indrazneala… Acum sunt din nou insarcinata, dupa alte doua sarcini ce le-am pierdut la termenul de 3 luni, insa de data asta ma rog Lui Dumnezeu sa nu mai sufere nici baietelul ce-l port sub inima si nici alti copii din lume…Eu tot vara trebuie sa nasc 🙂 I-ti urez o sarcina usoara si plina de emotii pozitive scumpa Nata…de la tine am invatzat multe, si cind mi-a decedat fiica mereu i-mi aminteam de tine cit de puternica esti si parca ma incurajam singura sa pot si eu sa depasesc situatia…Ingerasii nostri de sus ne vegheaza..si se roaga lui Dumnezeu cu siguranta ca nici o energie negativa din jur sa nu ne afecteze si sa se nasca surioarele sau fratiorii lor sanatosi si sa se bucure de viata!

  • Reply Lana 17 April 2015 at 04:13

   Draga Tatiana, Nata şi tuturor fetelor care v-aţi ciocnit cu aceste cuvinte nechibzuite nu mai dati ascultare, cei care le fac sunt plini de ranchiună, la părinţi suntem II fete şi tata dintotdeauna sa mândrit cu noi, acum aş da cu sotul meu tot aurul din lume numai să devenim părinţi, avem 7 ani de când ne-o dorim … Rugaţi-vă Domnului, că puterea lui este mai mare decât sufletele lor stricate de rău. Vă pup şi să vă fie copilaşii sănătoşi asta-i cu adevarat FERICIREA

 • Reply Ludmila 2 April 2015 at 04:00

  Nu voi exagera daca voi spune ca mentalitatea multor oameni din Moldova nu este foarte departe de cea a oamenilor din evul mediu.
  Femeia trebuie sa faca/ este datoare la fiecare si oricui… o mie si una de chestii.
  Sa sa aranjeze pentru sot, sa sustina financiar copii pana la adanci batraneti, sa suporte un barbat (orice barbat)…… uofff…
  Mai rau decat sa fii femeie in Moldova este sa fii femeie in Nigeria.

 • Reply Olga Nicolenco 2 April 2015 at 04:49

  Nata, RESPECT!

 • Reply Irina 2 April 2015 at 07:21

  Eu ca mama de băieți , ma confrunt si eu cu același lucru, numai ca eu ajung sa complex ca n-am fete. Si culmea ca remarcile vin tot de la femei:ca cum ține fata la mama asa nu țin băieții si ca băieții cresc mari si nu mai au treaba cu mamele, or chiar părinții. Asa ca aici cred ca nu prea contează sexul copilului,important sa se dea cu parerea C-apoi ziua a trecut degeabA. Sa aveți un pitic sănătos! La mai mult si la mai mare!

  • Reply Storojenco 19 April 2015 at 14:13

   Cu aceeasi situatie m-am ciocnit si eu:atunci cind o colega a aflat ca sunt insarcinata cu un baietel s-a grabit sa ma sfatuie “sa-mi fac” neaparat si o fata fiindca de la baieti nu ai nici o “mila” si grija cuvenita.Eu mi-am dorit intodeauna pur si simplu un copil sanatos si-i multumesc lui Dumnezeu ca asa si mi l-a daruit.

 • Reply Stas 2 April 2015 at 09:39

  remarca, la plural – remarci

  remarce suna urat, de parca ar vorbi un neamt romaneste 🙂

  • Reply Victor 23 April 2015 at 09:33

   Inainte de a critica si a da lectii de limba romana, cred ca ar fi bine cel putin decent sa consulti DEX-ul limbii romane 🙂

   ambele variante sunt corecte : remarci si remarce

   http://dexonline.ro/definitie/remarca

 • Reply Diana 2 April 2015 at 10:40

  Felicitari! Sarcina usoara si un bebe sanatos! Ce conteaza e baiat sau fata?! Conteaza ca e o minune mica care umpla casa de bucurie si fericire <3
  Eu am 4 baieti. Recunosc ca am dorit o fetita. Simt cum altora li-i mila de mine, altii rid pe seama mea… ca nu pot da de fete. Dar eu sunt foarte fericita cu feciorasii mei.
  Felicitari inca o data! Sa fie fetita sanatoasa si sa va bucurati de ea si de surioarele ei!

  • Reply Adi 2 April 2015 at 17:46

   Oooo! Eu am pina ce trei baieti, nu neg am vrut si fete printre ei, ne gindim la al patrulea baby, sigur vizam Fata:) dar in fine spun clar si raspicat, sanatos bebele sa fie, ce are intre picioare e detaliu:)
   Am vazut o mamica ce a incercat pin la 6 si toti baieti, a 7 ia reusit fata, si admitea, ca este aceeasi dragoste ca si pu baieti, nu este absolut nimic diferit, dorinta ei de copila se implinise, sa aiaba papusa ei adevarata:) asta zicea in intreviu.
   Multi zic ca vor baiat sa continuie linia….si ca e mai simplu pe alocuri pu un baiat ca pentru o fata:)
   Nata, eu des nu scriu aici……dar stirea asta ma bucurat. Felicitari si toate bune voua. ai sa fii soacra cu trei gineri! Vb asta mie mereu toti mio scot, numai ca eu 3 voinici am 🙂

 • Reply Felice 2 April 2015 at 11:54

  salut, Nata, soacra mea are 2 baieti care la randul lor tot numai baieti au, asha ca la noi o fetita ar fi o surpriza minunata. Eu dupa doi copii nascuti am inteles ca copii vin atunci cand trebuie, la momentul potrivit (macar ca ganduri ca ar fi invers la sigur ai avut). A fost un moment in ultimii ani cand tu te-ai mai gandit la un copil si iata-l! Un suflet te-a ales pe tine sa-i fii mamica. Ce bucurie!

 • Reply Dragus Ala 3 April 2015 at 12:02

  Felicitari draga Nata, sarcina usoara si sa nasti o fetita sanatoasa, la fel de frumoasa,curajoasa si puternica ca si dumneata. Eu am o fetita frumoasa pe nume Cleopatra ceia ce inseamna -Mandria tatalui. Si desi sotulca orice barbat isi dorea primul copil un baiat, e mai mandru ca un cocos de fata care o are, mai ales ca-i leita taica-su…. Bucura-te de sarcina si ” ignora” micile rautati….

 • Reply Rodika 3 April 2015 at 14:21

  Sa fiti binecuvıntati…….e o fericire enorma sa ai un copil……si e mai fericire sa ai asa o mamocika ca Natocika…..pupici!!!

 • Reply marica 8 April 2015 at 11:54

  Felicitari Nata si Andrei. Noi avem baieti voi aveti fete pentru baietii nostri. Important toti sa fie sanatosi. Iar mesaje rautacioase nici nu citi. Felicitari cu sfintele sarbatori de Pasti. Ginduri frumoase…

 • Reply Tatiana 23 April 2015 at 01:24

  Multumesc Lana, pentru frumoasele cuvinte si plina de caldura! Sa dea Domnul sa fie asa! Si fie ca marea bucurie a vietii, acel bebelus mult dorit ce-l asteptati de atita vreme, sa vina cit de curind in viata vostra si sa va faca zilele senine si pline de bucurie si voie buna, implinire sufleteasca! Nata, vroiam sa i-ti zic ca am ales si un nume pentru baietelul nostru deja…vrem sa il cheme Bogdan ( daruit de Dumnezeu) …I-ti doresc sarcina usoara, nastere plina de emotii pozitive, caci durerile oricum nu le putem omite, dar cita fericire este atunci cind tinem bebelusul nou nascut in brate 🙂 Te cuprind cu drag, si-ti trimit mii de ginduri bune din Moldova! Fii fericita, caci meriti asta din Plin!

 • Reply Nata 23 April 2015 at 09:53

  Felicitări,Nata! Creșteți măricele și bucură -te de această perioadă frumoasă din viața ta! Felicitari sincere și pentru viitoarea lansare și bafta mare pt proiectele klumea 2015 :*
  P.s. Noi tot îl asteptam pe bebe nr 3:) credem ca e o surioara pt fetita noastră, care ii da mamei mari batai de cap cu o sarcina toxica si cam dificila. Tot ma gândeam sa caut pe blog,dar nu stiu daca ai ceva legat de o “altfel”de nastere si alte experiente pe care le-ai avut tu la nasteri,poate scrii ceva la subiect. Ms.

  • Reply nataalbot 24 April 2015 at 07:24

   Ma bucur mult pt voi. Rabdare, liniste si armonie.

  Leave a Reply