De-ale mele

#EUVINDINMOLDOVA – CASTELULUL MIMI, MOȘTENIREA BOIERULUI ÎNDRĂGOSTIT DE VINURILE MOLDOVENEȘTI

La nici 30 de minute distanță de Chișinău, în satul Bulboaca, vă așteaptă o priveliște care vă va tăia răsuflarea și pe care o veți putea cinsti cu un pahar de vin bun. Aici se înalță „Castel Mimi” – primul „château” adevărat din regiune, construit în anul 1900 de ultimul guvernator al Basarabiei, de la care își trage și numele – Constantin Mimi.

Guvernatorul Mimi era jurist şi mare pasionat de vinuri. Acesta a studiat viticultura și vinificația la Montpellier, în Franţa, de unde a adus proiectul castelului care urma să fie construit la Bulboaca, dar şi soiul de viţă-de-vie Aligote. Vinurile lui s-au bucurat de un succes enorm, fiind exportate chiar şi în cele mai îndepărtate ţări ale lumii.

Castelul a fost primul edificiu din țară construit din beton armat, o noutate pe atunci, iar pivnița acestuia avea o capacitate de 300.000 litri de vin, păstrat în baricuri. Pe parcursul anilor construcția a fost împrejmuită cu anexe, iar frumusețea i-a fost știrbită de straturi groase de tencuială.

După aproape un secol, castelul Mimi a intrat în proprietatea unei familii care în 2010 a început reconstucţia vinăriei, apoi a castelului, astfel încât acestea să-şi păstreze la maxim autenticitatea şi originalitatea. Toate lucrările, la fel ca acum 123 de ani, au fost coordonate de un arhitect italian.

În prezent „Castel Mimi” este un complex multifuncțional, care, odată cu finalizarea lucrărilor, va incorpora un hotel cu 22 de camere, 7 căsuțe de tip „chalet”, un muzeu, o galerie de artă pentru tinerii artiști, o sală de conferințe, ateliere de creație și săli pentru evenimente. Cele două săli de degustări și 6 hale în beciuri le vor oferi oaspeților cadrul ideal pentru savurarea vinurilor „Castel Mimi”, acompaniate de bucatele unice servite de restaurantul complexului.

VEZI AICI VIDEO DESPRE COMBINATUL DE VINURI ”CRICOVA”

VEZI AICI VIDEO DESPRE CHATEAU VARTELY DIN ORAȘUL ORHEI

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA ASCONI DIN SATUL PUHOI

VEZI AICI VIDEO DESPRE SUBTERANELE DE LA MILEȘTII MICI

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA ETCETERA DE LA CROCMAZ

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA POIANA DIN SATUL ULMU

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA KARA GANI DIN VULCĂNEȘTI

VEZI AICI VIDEO DESPRE VINĂRIA F’AUTOR DIN SATUL TIGHECI

#EUVINDINMOLDOVA  este realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.

Fotografi: Stefano Zuliani și Fabien Lainé

Comentarii

Previous Post Next Post

3 Comments

  • Reply Sergiu 10 November 2016 at 04:03

    Am fost la Mi-mi, excursia a costat 200 lei pentru o persoana – scumpusor!

  • Reply Irina 15 March 2017 at 04:40

    Si eu am fost la Castel Mimi cu familia. Am emotii tare. Mult mea placut.

  • Reply Ganvaro 26 April 2017 at 10:21

    Castelul MIMI este foarte frumos la exterior si interesant la interior. Atmosfera placuta si pret scazut

  • Leave a Reply