De-ale mele

VINĂRII PRIN CARE SĂ DESCOPERI MOLDOVA

Hai să vizităm vinăriile Moldovei! Cu fiecare an numărul lor crește, iar condițiile în care sunt primiți turiștii devin din ce în ce mai bune. Am făcut o listă de recomandări pentru tine: vinării care te pot primi, hrăni și aghesmui. Degustează și povestește-le prietenilor unde ți-a plăcut mai mult. Iar data viitoare mergeți împreună la descoperit vinăriile noastre.  

IMG_0030 (1)

ATU WINERY

blv Dacia 58, Chisinau, Moldova

+373 79900288

ATÚ este prima vinărie urbană, situată în Chișinău, destinată iubitorilor de vinuri artizanale, cu gusturi unice, în ediții limitate. Situată pe traseul spre aeroportul Chișinău, vinăria va surprinde prin amplasarea sa neordinară și prin abundența de culoare, datorită muralelor gigantice, apărute în urma găzduirii festivalului Urban Fest.

MK3_3103

CRICOVA

Str. Petru Ungureanu 1, Cricova, Chișinău

(+373) 22 604 027

Subteranele de la Cricova sunt recunoscute prin lege drept un obiect al patrimoniului cultural național și sunt una dintre principalele atracții turistice ale țării, vizitate în fiecare an de peste 50 000 de turiști străini. Orașul subteran poate fi vizitat în cadrul unui tur ghidat sau a unor evenimente precum Underland wine fest, Sparkling Party sau Must Fest.

MK3_6479

MILEȘTII MICI

satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni

(+373) 22 382 336

Galeriile subterane de la Mileștii Mici au fost introduse în Cartea Recordurilor Guinness pentru măreția lor. 55 de km ale unei foste mine de piatră sunt folosiți pentru a păstra în ele 2 milioane de sticle de vinuri de la Mileștii Mici, astfel bătând recordurile și la categoria cea mai mare colecție de vinuri din lume. Galeriile Mileștii Mici sunt vizitate de 25 000 de turiști în fiecare an.

MK3_2996

PURCARI

satul Purcari, raionul Ștefan Vodă

(+373) 24 230 411

Situat în apropierea râului Nistru și a Mării Negre, Purcari constituie un ecosistem unic. Cele două lacuri de pe teritoriul moșiei, unde puteți să vă plimbați cu barca sau să pescuiți, creează o atmosferă relaxantă, iar podgoriile care înconjoară acest château, vă vor încânta privirea.  La Purcari, marile vinuri se întâlnesc în mod firesc cu experiențe gastronomice savuroase. Bucatele a la carte vor fi apreciate chiar și de cei mai gurmanzi oaspeți. Vinuri vintage din 1948, colecția Reginei Elizabeta a II-a a Marii Britanii din 1987, cu etichete în limba engleză, sunt doar câteva dintre comorile beciurilor Purcari. 

 MK3_6033

ET CETERA

satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă

(+373) 79 44 50 10

Un loc minunat pentru a explora Moldova și, totodată, a te simți de parcă ai evadat din ea. Familia Luchianov a creat la Crocmaz o mică oază, cu tot ce poate fi mai frumos pe lume: priveliști ce-ți taie răsuflarea, podgorii de viță-de-vie, livadă de piersici, o vinărie mică și cochetă, un restaurant cu bucate savuroase. Iar la toate acestea s-a mai adăugat și un hotel frumos, o plantație de levănțică, o piscină și niște gazde minunate. 

Mâncarea de la Etcetera are un cusur. Mereu ți-e dor de ea. ”Plăcinta Miresei”  este o sărbătoare pentru papile: frăgezimea foietajului pregătit de mama Nina (mama celor doi frați Luchianov, proprietari al vinăriei), umplutura de brânză de vaci sau cartofi cu ceapă și proporția ideală de umplutură versus cantitatea de aluat din plăcintă vor rămâne pe mult timp în memorie. Tot la Etcetera puteți cere un iepure cu cartofi la oală, pateu de ficat de iepure și diverse bucate din legume, crescute în grădina vinăriei.

Mimi Winery_StellaDontu_resized (2)

CASTEL MIMI

str. Dacia, satul Bulboaca, Anenii Noi

+373 62 001 893

Castelul este moștenirea lăsată Moldovei de către Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, un mare împătimit de vinuri. Restaurat după mai bine de un secol de aflare în paragină, edificiul reprezintă acum cea mai rafinată destinație a Moldovei, cu o vinărie care și-a păstrat istoria și tradițiile intacte. Aici puteți face un tur prin Castel, lua prânzul sau cina la restaurantul Bufnița Albă, petrece o zi la piscină sau rămâne pe noapte la hotelul vinăriei. 

Castelul Mimi, din satul Bulboaca, este acel „prea frumos pentru a fi adevărat” al Moldovei. 

IMG_3488

ASCONI WINERY

satul Puhoi, raionul Ialoveni

 (+373) 799 88 633 

Este una dintre cele mai apropiate destinații oeno – culinare de Chișinău, care trebuie „vizitată neapărat”. Aici veți putea să vă alinați dorul de toate bucatele voastre preferate: salată de vânătă coaptă pe grătar, tocană de ardei copți, fasoliță și nemaipomenitele plăcinte – cu cartofi, varză și brânză. Tot aici puteți gusta adevărata zeamă de găină, cu tăieței de casă, leuștean, smântână și înăcrită cu borș de casă. Toate aceste delicii, stropite cu un Sol Negru Merlot, Cabernet Sauvignon sau Rosé, ar fi motivul pentru care merită să veniți aici într-o după-amiază de vineri și să nu mai plecați până duminică seara. Mai ales că aveți unde rămâne, într-o căsuță tradițională și ecologică, aflată chiar pe teritoriul vinăriei. 

44853523_2146263982289492_2458491099010826240_n

VINĂRIA POIANA

satul Ulmu, raionul Ialoveni

(+373) 76711111

Dacă vreți pentru câteva ore să vă ascundeți de restul omenirii și să stați în fața unui peisaj dumnezeiesc,  cu un pahar de vin bun, atunci vă recomandăm să fugiți în sânul Codrilor, la vinăria Poiana. În primul rând trebuie să știți că aici, vița-de-vie se cultivă ca pe timpuri – predominant cu îngrășăminte naturale, de aceea vinurile lor sunt atât de des premiate la concursurile internaționale! Până și strugurii sunt culeși manual, cu multă dragoste și grijă. Vinăria Poiana parcă-i ruptă din filme. Apropo, în podgoriile vinăriei Poiana a fost filmat legendarul film „O șatră urcă la cer”, în regia lui  Emil Loteanu. 

slider1

CHATEAU VARTELY

Str Eliberării 170/b, Orhei

+373 68 50 05 55 

Originea numelui Vartely se regăsește în numele Orhei, cuvânt care în maghiară înseamnă „loc al cetății”, (vár + hely sau cetate + loc). Situat la doar 45 de kilometri de Chișinău, Château Vartely are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisagistic, fiind situat pe o colină de unde se deschide o priveliște amețitoare. Vinul aici e mereu rece și-i numai bun de servit după o zi de arșiță. Curtea amenajată cu elemente de muzeu al vinului, îmbină perfect arta arhitecturală cu cea a vinului. După un pahar de vin bun și bucate savuroase, ați putea să rămâneți peste noapte la vinărie. Vă recomandăm să rămâneți aici măcar pe trei nopți, ca să descoperiți farmecul caselor moldovenești din toate regiunile țării.

excursie-la-fabrica-kvint-locul-unde-iau-nastere-legendarele-divinuri-foto

KVINT

Str. Lenin 38, Tiraspol

(+373 533) 96 125 / 96 577

Vinul te lasă rece și vrei să guști, dar și să iei cu tine acasă o tărie bună din Moldova? Atunci trebuie să traversezi Nistrul și să mergi până la Tiraspol. Aici se află fabrica Kvint, care produce divin, vin și vodkă din anul 1897. În depozitele întreprinderii se păstrează circa 10 milioane de litri de distilate pentru divin, maturate timp de 60 de ani, iar acest diapazon larg de vârstă le permite specialiștilor să creeze divinuri noi. Kvint produce anual până la 40 de milioane de sticle de băuturi alcoolice, numărând peste 30 de denumiri de divin cu vârsta de la 3 la 50 de ani. La Kvint veți putea vedea cum se produce divinul, dar și să participați la o degustare.

DSC_3216

KARA GANI

str. Krupskaia 31, orașul Vulcănești

(+373) 691 24 996

La găgăuzi, gălăgia, veselia, voia bună, ospitalitatea și generozitatea sunt puse în capul mesei. Iar vinăria Kara Gani din Vulcănești le are pe toate în meniu, plus un pahar de vin bun cu brânză de oi, plăcinte tradiționale – gozlemelele – cu amestec de brânză de vaci și de oi, bulgur cu măruntaie de oaie, shurpa de berbec condimentată, pide – un fel de tartă de brânză de vaci și mangea – un fel de tocană de ardei cu roșii, uneori cu carne de pui. 

VinuriDeComrat_-17

VINURI DE COMRAT

srt. Vinzavodscaia 1, orașul Comrat

+37369113230

cojusna-winery-fabrica-vin-cojusna-3

CHATEAU COJUȘNA

Mecanizatorilor, 1,  Cojuşna, Chişinău, Moldova

(+ 373) (0)68 969 981

Chateau Cojușna este situat în inima Moldovei, la numai 15 km de Chișinău. Dacă ajungeți acolo, atunci numaidecât să vizitați colecțiile lor de vinuri. Peste 175 de mii de sticle sunt păstrate în colecția subterană. Majoritatea dintre ele sunt vinuri de desert — Marsala, un soi care practic nu se mai întâlnește azi în Moldova. Apropo de degustări,  acestea au loc într-o sală ruptă parcă din Evului Mediu, creându-le vizitatorilor impresia că au călătorit în timp. Așă că dacă vreți să vă simțiți un adevărat cavaler din epoca medievală și să gustați un vin select, pe care doar regii îl mai beau, atunci veniți imediat la Chateau Cojușna.

Comentarii

Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Vitalie Cojocaru 4 August 2019 at 14:06

    Foarte Frumos oameni Gospodari sunt demult esit din tara si chear nam stiut de asa frumuseti naturale , Promovam vinurile si toate bauturile Moldovei, va fi o deviza !!

  • Leave a Reply