Astăzi, am schimbat somnul de duminică dimineață pe un drum până la Hojinești.
Pozele făcute acolo vă vor ajuta să înțelegeți ce ați ratat. Festivalul Internațional al Olarilor: La Vatra Olarului Vasile Gonceari, unde în afară de oale, de care eu mi-am cam făcut plinul în ultima vreme, au fost multe alte momente prețioase.
Înghesuiala mare la oalele lui Vasile Gonceari. Meşterul – prins cu griji organizatorice, nevasta şi fiica fac negoţul.
Expoziție de instrumente vechi, din gospodăria țăranului de altă dată
Meşteriţele acestor accesorii mi-au spus că pot executa diverse comenzi din pănuşi. Dar să mai aşteptăm niţel…să se ususce porumbul…
Jucării ecologice din lemn. M-aş bucura dacă mai mulţi cioplitori în lemn din Moldova ar prinde trendul. Să nu le fie cu bănat, dar tare ar fi bine să înlocuiască multe din obiectele pe care le produc şi care nu se vând din varii motive, inclusiv pentru că unele sunt cam kitchioase, cu jucării eco pentru toate vârstele.
Victor Pelin îndrăgostit de lemn şi de Moldova
Cele mai frumoase femei din Moldova sunt meşteriţele care trăiesc din meşteşuguri tradiţionale: Valentina Ursu din Vâlcineţ, ţese catrinţe şi brîie şi Eugenia Moldovanu din Bălţi, împleteşte în fibre vegetale.
Brîiele ţesute de Valenitna Ursu se vindeau ca pâinea caldă.
Oale de copt peşte, de la Zaharia Triboi. O invenţie simpatică.
Azi l-am cunoscut pe autorul acestor minunate creaţii. Se numeşte Nicolaie Diaconu Sofroneşti şi vine din Braşov. Mi se par extraordinare aceste personaje create din lut. Şi sunt tare fericită că am primit şi eu în dar cândva 3 colindători, la fel de frumoşi şi realişti ca toate lucrările lui Nicolaie.
Ceramică de Cucuteni, una din cele mai rare, frumoase şi extraordinare tradiţii care s-au păstrat în Moldova. Autor: Aliona Stoica.
Ritualul de chemare a ploii
Create la sudul Moldovei, modelate pe ciocălaul de porumb, arse în cuptorul unui olandeâz, vândute la Hojineşti. Rară frumuseţe. Poartă ie cu mândrie.
Şi dacă Vasile Gonceari face oale, apoi Constantin Cojan prelucrează pielea. Şi face cojoace frumoase. Eu nu m-am putut abţine.
După cum se vede toată lumea a avut o ocupaţie la Hojineşti
Sarmale gătite în oală de lut
Apoi am ajuns la Grebleşti. Un loc mirific în care vin a doua oară. Şi o să mai tot vin. Că e tare frumos şi klumea făcut totul acolo. Căutaţi Fisher Club (https://www.facebook.com/pages/Fisher-Club-Moldova/220160668009187) şi mergeţi neapărat acolo să mâncaţi un peşte prins chiar în lac sau să închiriaţi o pergolă pe mal de lac şi ca să vă prindeţi singuri peştele. Eu nu am am prins decât un pui de somn, chiar pe mal şi pentru prima dată, în ultimii ani am simţit că a fost duminică.
5 Comments
Foarte reușită manifestare, produsele atrăgătoare, amenajarea ingenioasă, și stauetele nostime, mai ales țăranul interesat de criză.
Datele Dlui Nicolae Cojan care coase cojoace din piele are cineva!? Le-am vazut la tirg, dar nu aveam destui bani:)
Cojan Constantin
Tel. 068910126
Merci, Nata!
As dori daca se poate, sa iau legatura cu cineva din Republica Moldova care face costume populare. Sunt din Romania, si m-ar interesa ceva costume populare mai ieftine. Astept raspuns.Cu stima, Muraru Dan