De-ale mele

Scenaristul nr.1 din MD

Noi în televiziune căutăm scenarişti.Ştiţi,din ăia care, în ţarile cu televiziuni mari şi bogate, dacă se apucă să facă grevă, s-a dus televiziunea pe apa sâmbetei, cu tot cu marile lor vedete şi show-ri. Pentru că un show foarte bun de televiziune gen Projektor Paris Hilton, Comedy Club sau David Letterman sau oricare altul care vă place foarte tare, se ţine pe scenarişti. Şi nici măcar nu pe un scenarist. De obicei un show de umor se ţine pe o echipă mai măricică de oameni ale căror servicii sunt plătite per bucata de glume, de ex. Şi nu e Doamne Fereşte dacă ţi s-a supărat scenaristul, s-a îmbolnăvit sau s-a îmbătat. Mai ai vreo 7-8 în rezervă. Glumele din Paris Hilton sunt toate scrise pe foaie, se glumeşte vreo 2 ore în continuu, se mestecă şi ni se scuipă ce e mai bun sub forma a 30 min de super show. La fel e şi la Comedy Club.

La noi însă, imaginaţi-vă că nu avem scenarişti. Adică ar fi ei vreo câţiva bunicei, dintre care şi mai puţini au reuşit să-şi ajusteze talentul la necesităţile televiziunii.Scenariştii din televiziune sunt cei care prind ideea din zbor şi o transformă, în timp rezonabil, într-o scenă de râs sau de plâns. Tocmai de aceea ne aflăm
întrun stadiu cam lung de tranZiţie de la emisiuni beee la emisiuni ooooo. Pentru că, pe lângă problemele rezolvabile, e una mai dificilă – nu se găsesc scenarişti. Nu se găsesc oameni care să aibă viziune, să prietenească cu limba română, să aibă o cultură generală peste nivelul mediu, să fie curioşi pentru tot ce se întâmplă în jurul lor şi plus la toate să aibă şi umor.

Azi mă uitam la declaraţiile pipărate ale primului-ministru V.Filat şi am înţeles că noi totuşi avem un scenarist. Unul atât de bun, încât Oprah Winfrey se poate linge doar pe botişor. Păcat că-l interesează doar să fie stăpân pe vreo jumătate de ţară, iar talentul său de scenarist nu vrea să şi-l irosească pe show-ri de televiziune. Are omul un show mult mai interesant de scenarizat. Este un reality show pe care ni-l serveşte cu multă iscusinţă când vrea el. Mai face un episod şi se uită la telespectatorii săi de pe la vreun etaj 9 al vreunui hotel din centru.Meschin, necruţător, şmecher, lacom,calculat, categoric, hotărât şi neliniştit. Oare în ţara asta există vre-un om care are calităţile necesare cu care să bată un asemenea scenarist? Deocamdată Nu.Dar dacă va creşte cererea, va creşte şi oferta.

P.S. Apropos, noi chiar căutăm scenarişti. Buni.

Comentarii

Previous Post Next Post

 • Reply oxy 6 septembrie 2011 at 14:24

  trist…foarte trist…chiar nu cred ca se mai poate de comentat ceva…

 • Reply Trecator 7 septembrie 2011 at 08:45

  daca iti trebuie scenaristi buni, faci in felul urmator:

  1. Anunti concurs pentru cel mai bun scenariu la emisiunea-pilot pe care vrei sa o lansezi. Sau la doua emisiuni: spre exemplu cel mai scenariu pentru emisiunea „Tete-a-tete cu Nata Albot” si emisiunea „Revelion 2012 cu JurnalTV”.

  2. Formezi o comisie din trei persoane — Butnaru, Cheianu si dumneata, plus mai trebuie un secretar, fara drept de vot, care sa adune toate scenariile.

  3. Secretarul va fi respeonsabil de colectarea tuturor scenariilor participante la concurs si SECRETIZAREA (ca la examene) numelor autorilor. Deci el va prezenta comisiei DOAR scenariile si mai mult nimic, numerotate si secretizate. Pentru a nu prejudicia evaluarea, deoarece acus se incepe povestea arhicunoscuta: da’ hai sa-i dam o sansa ca e baiat bun (de parca a fi bun este sinonim cu a fi talentat), da’ el e baiatul lu’ acela, da’ eu a-l stiu pe gheaghea lui si tot asa.
  Totodata secretarul va fi responsabil de verificarea autenticitatii scenariilor: daca nu sunt plagiate, daca corespund anumitor standarde minime etc.

  4. Fiecare membru al Comisiei evalueaza separat fiecare scenariu, punindu-i o nota de la 1-10. Dupa care se face media.
  Scenariile care au mai putin de 7,5, pleaca la cosul de gunoi…. sau ma rog, se arhiveaza pentru inspiratia practicantilor pe care ii veti avea la vara.

  5. Scenariile celelate trec la faza urmatoare si, anume, autorii scenariilor sunt invitati la sediul JurnalTV sa isi sustina proiectul live, in fata Comisiei, care ii va pune intrebari, va face cunostinta cu CVul acestuia, etc.

  6. Din cele ramase, vor fi alese doua-trei cele mai bune si vor fi facute doua-trei programe-pilot, dupa care toate vor fi testate la public.

  7. Din acestea ramana doar acelea, care au succes. Evaluarea o vor face telespectatorii prin sms-voting.

  Va doresc succes.

 • Reply croissante pentru ceaiul tau de 5 7 septembrie 2011 at 16:39

  Nata,hai ca ai intrat in gura Timpului. Se pare ca autorul anti/articolului tau nu ti/a inteles alegoria. Probabil la noi lumea nu prea digera figurile de stil, mai ales cind ele sunt camuflate dupa niste rflectii extrem de sensibile si … actuale. Nu atrage atentie, nu poti fi inteleasa chiar de „toti”. Bafta!!!Apropos, nu ar strica sa mai redactezi un pic textele, fara suparare, dar mai scapi niste calchieri hoinare pe blog…

 • Reply Alisa 8 septembrie 2011 at 15:59

  … de ce nu adunati citeva persoane tinere, interesante si cu potential si sa-i trimiteti undeva pt training…. ?

  … sorry daca suna naiv ce scriu, dar nu cunosc cum functioneaza lucrurile in acest domeniu…. dar superficial analizind problema… atunci gindesc ca trebuie sa se investeasca in oameni… de unde scenaristi, daca in ultimii 10-20 ani am avut doar Moldova 1 (ori cu ori fara), TVR 1 si ORT… si cei ce au studiat, daca e asa o directie la noi (aici nu idee) atunci nu au avut nici o ocazie sa se dezvolte…

  Salutari si succes!

 • Reply Maniak 8 septembrie 2011 at 22:06

  va fac eu scenarii pe gratis..scrieti-mi ideile pe mail)

  • Reply nataalbot 8 septembrie 2011 at 22:28

   mai bine scrie tu un mail cu ce-ai mai facut acum…si in general…numai la muligambia te pricepi? sau si altceva?

   • Reply Maniak 9 septembrie 2011 at 12:05

    mgb e un hobby, guilty pleasure…ma pricep si la alte lucruri

  Leave a Reply