Calatorii

La piață

20120704-181558.jpg

20120704-175142.jpg

20120704-175224.jpg

20120704-175234.jpg

20120704-175247.jpg

20120704-175301.jpg

20120704-175311.jpg

20120704-175324.jpg

20120704-175334.jpg

20120704-175343.jpg

20120704-175356.jpg

20120704-175418.jpg

20120704-175432.jpg

20120704-175441.jpg

20120704-175452.jpg

20120704-175509.jpg

20120704-175531.jpg

20120704-175543.jpg

20120704-175558.jpg

De locul acesta mi-e dor tot anul. Apoi,când ajung în Canada, aștept să vină ocazia pentru a merge la arabi. Aici găsești o grămădă de bunățuri pe care le-aș cumpăra și acasă dacă s-ar vinde la market sau dacă nu ar fi la prețuri prea piperate. Pe lângă grâu încolțit, baby carrots, diverse salate din bucătăria orientală, licii, feniculi gigantici și o grămadă de alte bucurii colorate, spălate și corect aranjate, mai găsești creaturi, care amintesc mai degrabă a buturugi sau jucării de brad decât a legume. Iar dacă vrei să afli cum să le gătești, vânează rețeta de la vreun cumpărător care și le pune în pungă. Apropos, la piața noastră, dacă ți-ai permis să guști, ai pățit-o. Nu mai scapi, dacă nu cumperi. La ei peste tot același mesaj: Vous pouvez essayer, mais pas exagere.

Comentarii

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

  • Reply Livia 5 iulie 2012 at 09:21

    „mais pas exagerer”, asa ar fi corect.

    Mie totusi mi-e mai draga piata noastra, ai simtul ca esti in contact cu omul care a crescut leguma aia, ca iai din ceea ce a pus el suflet, or aici la gramezile astea e pusa o eticheta de industrializare grosolana a procesului…

    • Reply AntiC 5 iulie 2012 at 15:32

      contactul cu omul = no idea what you are eating
      http://unimedia.md/?mod=news&id=49490

      contactul cu industrializarea = siguranta si protectia din partea statului
      http://www.hc-sc.gc.ca/fn-an/securit/index-eng.php

      • Reply Livia 5 iulie 2012 at 20:53

        Cred ca in materie de scapat saci cu nitrati, canadienii tre sa vina sa ii invete pe taranii moldoveni. Sa fim seriosi…

        • Reply maria 6 iulie 2012 at 06:37

          cred de la sacii cu nitrati canadienii au o durata medie de viata cu 15-20 ani mai lunga in comparatie cu moldovenii. Habar n-ai citi saci de nitrati sunt scapati pe plaiurile mioritice si ce „dust” presoara babutele pe leguma vinduta la piata! In plus efectul Cernobal ne-a oblojit solul roditor cernoziom cu o doza bunicica de radiatie pentru un secol inainte:(

      • Reply Valentina 5 iulie 2012 at 23:01

        perfecta dreptate AntiC, eri in pietele din Chisinau in vinzare brinza de vaci si alte lactate pastrate in caldura la temperaturi de 40 grade. Sa lasam la o parte mitul cu „patlagica moldoveneasca este cea mai misto patlagica din lume.” Surpriza, surpriza: anul acesta according to National Geographic’s St. Lawrence food market din Toronto, Canada s-a situat pe primul loc in topul celor mai bune piete de produse din lume.

    • Reply natalia 5 iulie 2012 at 22:29

      @ Livia, in Canada exista foarte multe farmers’ markets, piete de tip unde ai contact cu omul care a crescut leguma, fructa… si totodata ai si siguranta si protectia din partea statului:)))

    • Reply nicolae 5 iulie 2012 at 23:19

      Livia, in Canada este posibilitatea sa ai simtul ca esti in cotact nu numai cu omul care a crescut leguma, dar si cu leguma itself:) te duci si iti culegi singuri leguma, fructa la pick-it- yourself farms. O placere deosebita atunci cind pui si tu suflet la proces…

      • Reply Livia 6 iulie 2012 at 09:07

        Multumesc tuturor pentru aceste marturisiri tulburatoare :D. Am trait si eu destul peste hotare ca sa pot face diferenta intre gustul veritabil al unui fruct si cel de plastic.
        Va invit pe toti sa faceti un exercitiu de sinceritate si sa recunoasteti ca o capsuna de fabruarie de pe rafturile din Toronto sau Montreal numai nu naturala, sanatoasa si gustoasa e.

        • Reply radu 6 iulie 2012 at 16:21

          darling, da oare ce gust are o „capsuna de fabruarie” de pe rafturile din Chisinau? Nu ty sravnila Hui s palitzem.

        • Reply Cornel 6 iulie 2012 at 21:51

          da acolo au si cu gust si fara, costa putin mai mult!!! tu ai gustat capsuna de pe rafturile moldovenesti in februarie, daca nu, atunci neaparat gusta si o sa vezi „gustul’ capsunilor, sa nu mai zic ca costa 4oo lei /kg

      • Reply AntiC 6 iulie 2012 at 15:40

        Aici s-a vorbit despre fructele sezoniere. Iarna noi mincam citrice aduse din tarile calde. Gustul capsunii acum e acelasi cu cel din Moldova, chiar mai dulce nu stiu de ce.

        In fine. Mai multi moldoveni de aici au confirmat ca rata imbolnavirilor, in special la copii, a scazut semnificativ de cind au ajuns in Canada, asta asa, printre altele.

  • Reply viki 5 iulie 2012 at 09:31

    Vai ce piata extraordinara! te inteleg perfect de ce-ti este dor de piata arabeasca! cite retete delicoase se pot prepara facind cumparaturi aici !!!!!

  • Reply Urtep 5 iulie 2012 at 10:01

    Vai ce fenicul frumos si proaspat, la noi nu pre gasesti…

  • Reply Aliona 5 iulie 2012 at 13:24

    Și nouă ne place foarte mult să mergem la aceste piețe. Acolo poți găsi de toate și la sigur odată ce ai intrat ieși cu căruciorul plin de produse. Noi am zis că de fiecare dată cînd vom merge la piață vom lua cîte un produs ciudat sau din care nu am mai gustat niciodată, iată așa săptămîna trecută i-a venit rîndul unui fruct pe nume Dragon Fruit :).

    • Reply nataalbot 5 iulie 2012 at 13:40

      Si cum a fost la gust?

      • Reply Aliona 6 iulie 2012 at 00:25

        Nouă ne-a plăcut piciului nu prea :). Are așa un gust fresh dulciu și mai are și niște sîmburei mici negri c-am ca kiwile.

  • Reply kafka 5 iulie 2012 at 17:45

    salut, unii zic ca-i un melange ( anume textura+culoarea in interieur ) intre zmeura si kiwi, gustul pentru prima data e bizar, dar te obisnuesti, insa depinde si de prospetimea lui, nu treb sa fie nici verde,dar nici rascopt.
    P.S. Nata, scrie-mi daca ai primit mesajul meu pe mail. mersi si spor la descoperit gustul la fructe si legume.

  • Reply Alina 6 iulie 2012 at 18:23

    Au si piine foarte buna, un fel de turte cu faina de malai, arabii de la Bruxelles le zic crepe, pentru ca se aseamana putin cu clatitele.

  • Leave a Reply