CĂLĂTORII, De-ale mele

BARCELONA: FRUCTE DE MARE, GAUDI ȘI ATENȚIE LA PORTOFEL

Prevăd cum în curând va începe perioada listelor de dorințe pentru anul care vine. Iar în ele neapărat va fi și un punct legat de călătorii. Dacă Barcelona nu este încă în lista destinațiilor bifate de voi, atunci trebuie neapărat să o includeți. De ce? Hai să vedem!

Barcelona este un oraș turistic cum mai puține găsești în Europa. Asta înseamnă o sumedenie de comodități pentru turiști. Începând cu un oficiu turistic, pe care îl poți găsi ușor la aeroport, până la transport public de la aeroport până în oraș, care cu câțiva euro și în scurt timp te va aduce chiar în Plaza de Catalunya, adică inima orașului.  Au o rețea publică de biciclete, care mai tot timpul e pustie, probabil fiind foarte solicitată. Și, au o problemă cu hoții de buzunare. Șterpelesc, cât ai zice pește, orice e ușor accesibil, la vedere sau într-un buzunar deschis. O spun nu din auzite, ci din experiența mai multor oameni apropiați. Așa că atenție, atenție și iarăși atenție. Telefoanele mobile, portofelul și actele le țineți doar în buzunarele interioare. 

Noi am ajuns la Barcelona pe la un început de august. O căldură infernală și un sentiment neplăcut de talcioc sufocant. Foarte mulți turiști, enorm de mulți turiști, care te fac să vrei să evadezi undeva, într-un loc mai aerisit și răcoros. Așa cum noi la Barcelona aveam prieteni, la care urma să stăm, nu a trebuit să ne batem capul de cazare.

Prin 2007, când am fost prima dată la Barcelona, am căutat să închiriem un apartament  și am găsit ceva foarte frumos, curățel și aproape de centru. Deci, la capitolul cazare chiar nu-mi fac griji pentru voi. În plus, sunt aproape sigură că dacă scrieți o postare pe FB, neapărat veți găsi moldoveni gata să vă cazeze la ei acasă pentru o chirie modică.  

Prietenii la care noi urma să stăm, se eliberau mai târziu, așa că ne-am grăbit să găsim un locker room, unde să ne lăsăm bagajele și să profităm de aceste ore. Apropo, o altă chestie foarte comodă și accesibilă pentru turiști, e să îți poți depozita bagajele într-un loc securitar, unde pentru câțiva euro poți scăpa de bagaje, dacă, de exemplu, trebuie să eliberezi hotelul cu mai multe ore înainte de zbor. 

Odată eliberați de genți, am mers imediat la piața centrală din Barcelona, Boqueria Market. Un loc legendar, frumos, gustos și….forfotind cu turiști. Ei, dar asta nu ar trebuie să vă descurajeze. Pentru că v-am obișnuit deja cu această idee. Boqueria, este sigur un loc de văzut și descoperit când ajungeți la Barcelona, cel puțin pentru prima vizită . Acum, dacă mai ajung la Barcelona, nu cred că m-aș mai duce acolo să mănânc, pentru că sunt prea multe alte locuri de descoperit. Cимпатичная девушка Светлана ne-a salutat  și ne-a dat meniul să-l examinăm. 

Dacă sunteți gourmand(ă), piața Boqueria e bună de mers la vânătoare de gusturi, arome și culori. O multitudine de comercianți cu fructe de toate felurile, sucuri fresh, dulciuri, jamon, cașcavaluri și….fructe de mare. Pentru mine, farmecul acestei piețe  constă în faptul că acolo unde vezi că peștele mai dă din coadă, poți să rogi să ți-l și gătească. 

Boqueria e un fel de piață-restaurant. Aici cumperi mâncare, deguști sau chiar mănânci bine. Înainte să alegeți locul în care să aterizați pentru niște tapas, vă recomand să magazinați puțin printre rânduri. Traversați piața în lung și în lat și doar apoi alegeți unde să mâncați. Vedeți și voi unde sunt cozi și e trafic mare de clienți. Acolo e mai mult ca probabil ca mâncarea va fi bună și proaspătă. 

Noi am prins două locuri la o tejghea și am comandat 2 cerveza, adică beri, și niște platouri cu fructe de mare. Nu vă recomand la Boqueria să comandați bucate care presupun mai multă pregătire în avans, precum ar fi niște tapas cu diverse creme, carne, etc. E prea mare căldura, condiții de păstrare nu prea sunt și e cam riscant, după mine. Mai bine comandați ceva proaspăt, care se va găti chiar în fața voastră. 

La capitolul fructe de mare, practic nu vă pot preveni de nicio dezamăgire. Sortimentul e mare, produsele sunt proaspete, ținute pe gheață și sunt destul de caloriinice. Deci dai un ban, dar face. 

La capitolul garnitură, vă recomand să evitați cartofii sau orezul. Nici nu e sănătos, nici nu vă trebuie pe căldură să vă încărcați stomacul. Luați-vă niște legume grilate. Sparanghel sau acești minunați ardei pe nume Pimientos de Padron, prăjiți în ulei și serviți doar cu sare. La cât de buni sunt și la căți moldoveni locuiesc în Spania, mă mir cum de nimeni încă nu i-a adus în Moldova ca să-i cultive. Sunt snackul perfect. 

Fructele de mare sunt specialitatea mea preferată, din toate mâncărurile care pot fi încercate în Spania.  Sunt accesibile, prezente mai în toate meniurile de restaurante, gătite bine și simplu, cu usturoi și cam atât.

Din fericire, Barcelona e mai mult decât gastronomie faină. O simplă plimbare pe străduțe înguste îți satisface pofta de frumos. Din acest magazin le-am luat la prietenii noștri un bol de salată. Cred că am stat vreo 45 de minute ca să-l aleg , atât de frumos era aici. 

Un alt lucru care bucura la Barcelona, este libertatea pe care o simți în aer. De la arhitectura cosmică a lui Gaudi, până la murale curajoase, oameni îmbrăcați colorat sau semi dezbrăcați și cupluri de gay, care se țin tandru de mână. La un moment dat m-am întrebat cum se simt aici est-europenii, în special cei veniți din țări homofobe precum Rusia. Orașul acesta e o tortură pentru homofobi. Așa că nu mergeți la Barcelona, dacă v-ar chinui priveliștea a două femei, sărutându-se tandru în stradă sau a doi bărbați care merg la braț. E o priveliște frecventă pentru acest oraș și asta îl face și mai simpatic.

Dacă tot am ales Barcelona ca una dintre destinațiile noastre culinare din vara lui 2017, voi reveni la mâncare. De data aceasta gătită acasă. Arcadie și Irina, gazdele noastre, erau foarte ocupați cu tabăra pentru copii, pe care o organizau la Barcelona. Dar pentru o sfântă cină, gătită acasă, au găsit timp și cu ocazia asta vreau să vedeți doar o fotografie din minunatul apartament în care stau ei. Dacă m-aș naște într-o nouă viață, pe mine vă rog să mă faceți măcar și menajeră, dacă nu proprietara acestui apartament. Cu poduri înalte și cu multe dormitoare, cu balcoane și geamuri mari, care lasă lumina și gălăgia din centrul Barcelonei să intre în casă.  

Cu Arcadie am gătit din nou fructe de mare, cumpărate la market. Le-am gătit cum știu eu mai bine, iar Arcadie a îngrijit grătarul. Creveți (camaron) fragezi, calamari și razor clams sau navajas s-au întâlnit toate de-asupra focului, cu un sos picant din ulei de măsline, piper cayenne și usturoi. 

Atmosfera nocturnă din casă era și mai prețioasă, după ce au adormit cei doi prichindei ai gazdelor. Așa că noi în liniște și pace am savurat fructele de mare, cu un bol mare de salată proaspătă și un vin răcoros. 

La Barcelona am stat doar 3 zile. Dar am avut noroc de câteva experiențe prețioase, precum să întâlnim în stradă niște moldoveni care să ne propună o ieșire împreună pentru a doua zi. Am mers cu drag pe muntele Monserrat, aflat la 40 km distanță. E cea mai înaltă formă de relief din această regiune a Cataloniei. Iar pentru mine, care am vizitat Barcelona de câteva ori înainte, Monserrat a fost o descoperire foarte plăcută. 

Legenda spune că intr-o seară de sâmbătă a anului 880, câțiva tineri păstori au văzut căzând din cer o lumină strălucitoare insoțită de o muzică frumoasă. Evenimentul a avut loc câteva sâmbete la rând, iar băieții și-au chemat părinții și pe Rectorul de Olesa de Montserrat să vadă minunea. Acesta a inștiințat Episcopul de Manresa despre minunea de pe munte, şi, căutînd in locul unde cădea lumina, au găsit intr-o peşteră icoana Fecioarei Maria.

De câte ori preoții incercau să mute icoana la Manresa, aceasta devenea foarte grea și imposbil de mutat. Acest lucru a fost interpretat ca un semn divin, un semn care spunea că Fecioara trebuie să rămână pe Montserrat, unde să fie adorată de către toți cei credincioșii. (sursa: http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=68208&d=descopera-montserrat–barcelona)

Drumul de la parcare până la mănăstire era împânzi cu artizani din regiune, care vindeau brânzeturi, jamon, dulcețuri și miere. Clar că nu am putut să plec fără să-mi iau o bucată de cașcaval, care, compărând-o la preț cu un cașcaval similar, dar cumpărat într-o cooperativă din Barcelona, părea să fie la prețul aurului.  

Dacă ajungeți pe la Barcelona, mergeți neapărat la Paradeta. După cum vedeți, gurmanzii știu de acest local și cozile sunt mari, dar merită toată așteptarea. Aici ne-a dezlănțuit  cum am putut noi mai bine și am mâncat pe săturate fructe de mare. 

Iar dacă desertul cel de toate zilele trebuie neapărat bifat și la Barcelona, atunci Crema catalana e sigur recomandarea mea. Am gustat-o pentru prima dată, și mi-a amintit de binecunoscutul creme brule, pe care eu îl ador. Ei bine, diferență dintre franțuzeasca Creme brule și spaniola Crema catalana este că în prima sunt folosite mai puține ouă și este gătită din frișcă, pe bain-marie, iar ultima este pe bază de lapte, conține scorțișoară, zest de lămâie și este fiartă pe foc. 

La Barcelona poți mânca bine, face shopping bun. Acolo am descoperit eu unul din magazinele mele preferate Cos, dar trebuie neapărat și de culturalizat nițel. Alegeți câteva locuri legendare precum Sagrada Familia, La Pedrera, Casa Batllo, Parcul Guell sau mergeți la vreo expoziție. Sunt prea multe activități interesante ca să ratați ocazia de a vă mai îmbogăți și cultural. Noi am fost la muzeul del Disseny, unde am văzut o super expoziție despre istoria rochiei, dar și o expoziție despre istoria publicității printate și am mai apucat să prindem absolut întâmplător și gratuit o expoziție multimedia,  sponsorizată de o mare companie locală de televiziune, cu ocazia aniversării sale de 20 de ani. Toate au fost extraordinare. 

Am ajuns și pe la mare într-o seară și am sorbit din cocktailuri până dimineața. Am fost și la munte, și pe La Rambla ne-am plimbat – legendara pietonală a orașului. Barcelona este foarte ofertantă pentru cei cărora nu le place să gogească atunci când călătoresc.  Și mie îmi place să revin aici, dar condiționat. Numai nu în august. Deși noaptea nu mai contează anotimpul. Barcelona nocturnă e splendidă .

Comentarii

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply