De-ale mele

Un pasaj cu Bucureşti despre Chişinău

Am fost la București. Ca să văd un concert, ca să văd oameni dragi, ca să mânînc o ciorbă după care mă topesc,  ca să dorm într-o casă veche românească, printre tablourile uimitoare ale Eudochiei Zavtur, ca să văd studiourile performante ale unei televiziuni, ca să o cunosc pe jurnalista Carmen Avram și să mă liniștesc. Nu mai mă mai simt atât de singură în boala pentru meseria mea.

În primul rînd am un cuvânt de bine pentru drumurile din România. În doar 4 ani, de când fac parte din EU, românii și-au tras drumuri. Drumuri foarte, foarte bune. De nota 10. Am fost și iarna în România. Chiar și prin cele mai părăsite sate, m-am rătăcit, dar drumurile continuau să mă uimească. La noi nici cele care se fac acum nu arată ca cele din România. Mă aflam la volan și simțeam cum drumul mă poartă ca o apă. Mi-am amintit atunci de problemele cu proaspătul asfalt de pe Alba Iulia, cel din Valea Trandafirilor sau chiar și cel de pe șoseaua Chișinău-Leușeni. De ce oamenii, în mâinile cărora ajung niște bani de administrat pentru un bine comun, nu-și pun problema unui ecou pe care îl va avea escrocheria, furtul, neglijena față de acești bani și mai ales față de așteptările înșelate ale oamenilor. Eu pe fiecare dintre cei care au pus mai puțină smoală în asfalt i-aș pune cu burta goală pe panouri și aș scrie pe aceeași burtă: Aici sunt banii dvs!

Bucureștiul mai are o mândrie și merită aplauze. Vara aceasta bucureștenii s-au ales cu o construcție, cea mai mare de acest gen din Europa. Un pasaj care risca să fie numit în cinstea primarilor care nu se puteau înțelege al cui e meritul: “Pasaj început de BĂSESCU şi terminat de OPRESCU”, dar într-un final s-a ales să fie numit în cinstea lui Matei Basarab.

Îi lipsesc pistele pentru bicicliști și băncile de pe care să urmărești priveliștile din jur. Dar, decât așa priveliști, mai bine fără băncuțe. Parcări, mașini, mașini, parcări…offf.  Pasajul însă uimește prin proporții și prin iluminarea nocturnă. Mai tristă este însă situați chiar din centrul Bucureștiului.O sumedenie de clădiri vechi, care ascund atâtea povești, taine și istorii, pe care nimeni nu mai vrea să le cunoască, lăsate de izbeliște. Bineînțeles,  când ai de ales între a oferi o soluție practică pentru traficul aglomerat  și a investi banii în niște case vechi, vei alege prezentul, nu trecutul. Dar, vai, cât de urât arată Bucureștiul acolo, unde unii se fac a uita istoria. Clădirile vechi, pe care timpul, dar mai ales intențiile necurate ale unora, le transformă în pietre de mormânt. Știi că trebuie să stea acolo, dar nu-ți vine să te uiți la ea. Mai am o poză pe care am făcut-o în București. Așa că să-i simțiți atmosfera. Cred că bucureștenii au internet bun, deci viitorul sună bine. Dar la capitolul trecut, cabluri nu prea se trag.

Scriu despre toate astea, pentru că am profitat de escapada mea scurtă, ca să iau o gură de aer. Nu mai pot de atâta Chișinău în care nu ai ce face. Știu exact ce m-ar face  să-mi placă de orașul nostru. Încă vrea 3 parcuri ca Dendrariul de pe str. Creangă, încă vreo 30 de terenuri ca cele instalate de Vitanta, un centru istoric cu edificii restaurate ca cel de pe str.S.Lazo colț cu București, străzi pietonale – măcar una, piste pentru bicicliști, nici un panou publicitar în centrul istoric, nici o gheretă cu fundul spre Primărie, plăcuțe informaționale, cu indicatoare și mesaje binevoitoare pentru cetățeni și turiști și ăsta e doar punctul întîi. Dar asta nu se va întîmpla niciodată. Niciodată în viața mea, precizez.Îmi pare rău să fiu atât de categorică, dar atâta timp cât nu vom avea un primar hotărât, cu o mână de fier, atâta timp cât oricine își va șterge picioarele de istoria Chișinăului, de tinereațea primarului, de legi și de viitorul copiilor săi, Moldova va avea o capitală din care nu turiști, ci proprii locuitori vor căuta să evadeze.

Comentarii

Previous Post Next Post

15 Comments

 • Reply OLEA 11 October 2011 at 15:15

  Doamne si eu m-am indragostit de Bucuresti si as merge acolo in fiecare zi pina cind mi-as face valiza si s-o mut pentru TOTDEAUNA. Daca pina acum credeam ca Chirtoaca poate face ceva pentru Chisinau, acum sunt sigura ca e doar un baitel la costum si cravata plimbat aiurea prin Chisinau nestiind de ce sa se apuce, ca condus cum vad eu si toata lumea de mosul Ghimpu pare sincer un baiat neajuns la maturitate. Mi-am luat recent o bicicleta superba din Germania unde am fost gazda festivalului Oktaberfest, dar unde s-o duc, ca ea tare vrea plimbata…mai Dorine te-am ales naibii primar de 2 ori chiar nu vezi cte sperante mi-am pus EU si toata lumea in tine????

 • Reply Dunadan 11 October 2011 at 17:10

  Ooooops.cineva crede ca poate face fata luptei politice (rofl)

 • Reply Marina 11 October 2011 at 18:41

  Nata, salut! acum fratii romani ne repara si noua drumurile, speram sa fie mai calitativ si mai de durata. De Chisinau nu pot sa spun 100% sigur, dar portiuni de drum pe traseul Chisinau-Zahareuca, sunt reparate de ei, sunt cu tot utilajul si cu lucratorii romani.

 • Reply Tatiana Alexandrov 11 October 2011 at 21:31

  oameni ca tine si idei ca ale tale, lipsesc in primaria noastra, Nata! daca Chirtoaca ar intra mai des la tine pe blog, poate i-ai face o favoare…mai multa lumina si curaj, dar…
  apropo, chiar vreau sa vad pe 14, de hram cu ce ne va mai uimi primarul

 • Reply diana 11 October 2011 at 22:03

  nu ca n-as fi de acord cu tine…, dar daca” niciodata in viata ta”, atunci ce rost are sa-ti irosesti viata intr-un loc atit de sumbru. eu in locul tau as lasa totul in urma si as pleca unde mi-ar fi mie lumea mai draga. nu zic ca mie nu-mi pasa de orasul meu, fac si eu ce pot(ma cert cu unul care scuipa in fata mea, or lasa cojile de seminte linga o banca in parca,). cind ma fac si eu asa pesimista las totul naibii si ma duc in lumea mare. SPERANTA!

 • Reply Gaby 11 October 2011 at 23:20

  Daca vreti sa aflati mai multe despre proiectele de infrastructura ale romaniei si ale moldovei intrati pe http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1291 ,aici gasiti o gramada de informatii atat despre Romania cat si despre Republica Moldova.Imi cer scuze,nu fac reclama,e doar cu titlu informativ…

 • Reply Tatiana 12 October 2011 at 07:55

  PERFECTIUNE MAI RAR O INTILNESTI,dar eu personal cred ca ce a facut CHIRTOACA nu au facut VORONIN…,Nata in mare parte sunt de acord cu tine dar ar fi mai bine sa ne incurajam unul pe altul decit sa ne ingropam…

 • Reply Tudor 12 October 2011 at 09:44

  Atat studiourile performante(TV)cat si drumurile bune,toate sunt facute de profesionisti…In Moldova drumurile sunt facute cu matura si galeata,iar televiziunile…stii tu singur cum.

 • Reply Viorica 13 October 2011 at 11:53

  Nata, o intrebare in afara mesajului postarii. Ai un stil super tare,e foarte apropiat cu ce-mi place mie, de unde gasesti hainutele ?

 • Reply Mihaela 13 October 2011 at 15:12

  drumurile, care le face chirtoaca de mina cu pl-ul Salari este h….ea, uitati-va ce DEZMAT A FACUT DE CAND A SEMNAT DISPOZITIA PRIMARIIEI, CARE PERMITE CONDUCATORILOR AUTO SA -SI PARCHEZE MASINILE PE TERENURILE DE JOACA, TROTUARE… IN JURUL BLOCURILOR, UNDE MAI CRESTEA NISTE IARBA ZAPACITA, ACUM SUNT TRANSEE, CA DUPA LUPTE GRELE, MASINILE, CARE PLEACA DUC DUPA ELE GLODARAIE, DE AI IMPRESIE, CA TRAIESTI IN IAD! VREAU SA VAD IDIOTUL DE LA TERMOKOM, CARE A FACUT SCHEMA SAPATURILOR PE STR. A, DOGA, SA VINA SA VADA CE GROPI SI MIZERIE ESTE DUPA PLOAIE! ALIMENTARE SITUATE INTRE CARTIERE FARA WC SI APA, DAR NEAPARAT CU MESE LA CARE SE CONSUMA BERE SI TARANIKA, VANZATOARE, CARE ITI PUNE CARTOFI SI TOT CU ACEIASI MINA ITI DA CIRNATUL..SA VINA CHIRTOACA LINGA BCR SI OPERA SI SAMI ZICA DE CE TERASA ‘COCOS’ E SITUATA PE TROTUAR, DE CE VIS-A-VIS DE CAFENEA TOT TROTUARUL E OCUPAT DE PARCAREA ACESTUI LOCAL, DE CE , DE CE…am o dorinta nebuna sai umflu botu acestui surprise!!!!!!!!!

 • Reply Tania 13 October 2011 at 18:36

  Trist si atit de adevarat tot ceea ce scrii,draga Nata.Si eu,ca si tine,ma gindesc ca nu voi vedea niciodata Chisinaul un oras de care sa nu-mi fie jena,oarecum.

 • Reply A. J. 14 October 2011 at 10:30

  Bucureştiul a ajuns din Micul Paris în Micul Infern. În acest oraş nu poţi sta fără să tragi o pipă liniştitoare. E cel mai poluat şi babelonizat oraş din România. Sper ca al nostru Chişinău să nu ajungă niciodată la ce a ajuns Bucureştiul. Deşi spre asta se tinde.
  În general, Uniunea Europeană a fost o mare minciună pentru români, ambalată frumos şi dată pe tavă fără drept de refuz. România a intrat în UE ca mai uşor proprii cetăţeni să o părasească. Prescurtat: pentru libera circulaţie, românii au vândut România. Mai bine deja drumuri rele decât aşa civilizaţiune tot mai materialistă şi strict consumatoare de apă neagră. Tradiţiile milenare şi strămoşeşti sunt pe cale să dispară, prin uitare şi ignorare.
  România devine ca roşia ceea fără gust de pe o tarabă de fructe modificate genetic şi stropite cu toată tabliţa lui Mendeleev. România e Roşia Montană, ca să-ţi dai seama cum merge distrugerea prin proprii oameni ignoranţi şi laşi. Nu e greu să ai ochi bun că să observi peisaje deja apocaliptice. Aşa e în America, aşa e Vârsta de fier. Am ajuns, aici e domnia cantităţii asupra calităţii.
  Principalul să trăim curat. Şi să salvăm Românica noastră dragă prin noi.
  Şi da, Uniunea Sovietică a fost mai bună decât Uniunea Europeană.

  Un nou imn, fiindcă am trăit în codru şi acum în supermarket: http://www.youtube.com/watch?v=YFqUJbqPlP8

  A. Juraveli

  • Reply Gaby 15 October 2011 at 18:24

   E parerea ta si o respect dar nu ai nici o treaba cu subiectul.Uniunea europeana nu e o minciuna pentru Romania si noi romanii nu ne-am vandut tara. 1.Romania a intrat total nepregatita in U.E si nu numai la capitolul armonizare a legislatiei,coruptie,etc.In primul rand Romania trebuia sa gaseasca un mijloc mai rapid de absortie a fondurilor comunitare,in al 2-lea rand sa pregateasca o legislatie prin care birocratia sa fie eliminata complet astfel incat progamele comunitare si investitiile u.e sa fie cat mai eficiente.Aici ne putem uita la polonia care este singura tara membra din U.E care are o rata de absorite a fondurilor comunitare de 100%.In al 3-lea rand sunt multi alesi locali care fie ca habar nu au ca pot lua bani de la u.e ca sa dezvolte anumite proiecte fie nu ii intereseaza.Intrarea Romaniei in U.E a fost o decizie inteleapta si binevenita,urmeaza sa vedem cand o sa sa ne desteptam si sa profitam la maximum din acest parteneriat…

 • Reply Ina 24 October 2011 at 09:18

  Nata, stii vorba: e bine acolo unde nu suntem noi. Veneram intotdeauna ceea ce nu cunoastem cu adevarat. O escapada intr-un oras intotdeauna iti lasa o impresie frumoasa, fiindca aici nu te confrunti cu nici o problema, doar incerci sa te bucuri si sa vezi frumosul. Eu stand in Romania de 5 ani si petrecand inca vreo jumatate de an in Franta, am realizat ca locuitorii acestor tari nu sunt nici ei multumiti de ce conducere, strazi, salarii, oraganizare, presa etc. au. Iar in ceea ce priveste jurnalismul, pe voi jurnalistii chsinaueni eu va vad cu mai mult bun simt si tact.

 • Leave a Reply