POZITIV!

Ştiţi, unii au rău de mare? Eu am făcut rău de muzică românească.  Eu, care pot asculta o grămadă de pop bunuţ fără să roşesc, după mulţi km condamnaţi la ascultarea hiturilor din 2010 la radiourile româneşti, nu mai pot.

Andra, şmandra, silvia, sofia, sava, andreea…ei toţi sunt la fel. Iar în 2010 şi-au înmulţit capodoperele mai ceva ca muştele la butoiul de must. Şi asta nu e rău. Rău e altceva. Că muzica lor a devenit insuportabilă pentru ascultare. Mai ales dacă stai să asculţi un Top 172 hituri româneşti. Toate trase la indigo, unul după altul. Tyntz, tyntz….neapărat  muzicuţa copiată de la Akcent, care e un mauvais ton deja. Iar versurile….,versurile neapărat în engleză. Artiştii români nu mai fac muzică românească. Şi e mare păcat. Chiar şi drăguţul de Smiley s-a lăsat bătut. I wanna know if you like me, girl give me sugar and honey.No, we don’t need any money.We love each other.‘Cause love is for free…Alo! Baieţi! Dar Taxi…ei de ce pot scoate muzică îmbelşugată de vocalele graiului românesc. Sau Puya… El e tare bravo. El reuşte chiar şi în două  limbi de-o dată. Eu cu atâta poftă aş învăţa nişte versuri noi în română…dar n-am de la cine.

Acum, când cineva se întreabă, citind înşiruirile de mai sus, de ce mă rog scriu eu despre această nouă alergie, vin explicaţiile….dar poate nu vin. La urma urmei. E un fel de OFF şi mâtincă oamenii nu trebuie să dea detalii cind îşi spun OFF-le. Că de asta OFF-ri se şi numesc.

Eu am câteva concluzii însă, în urma acelor numeroşi km parcurşi. Una nu-mi aparţine, dar mi-ar fi plăcut să o pot eu formula.  În Moldova nu prea avem indicatoare, în schimb avem multe cruci pe marginea drumului. Crucile ne sunt indicatoare de direcţie. Dacă s-ar ilumina drumure şi ar apărea indicatoarele, cu singuranţă s-ar reduce numărul crucilor.

Concluzia nr. 2. Anul acesta încă il iert pe primarul D.Chirtoacă pentru aspectul sinistru al Chişinaului în sezonul sărbătorilor. La anul însă, no way!!!!!!!!  Îl mănânc cu tot cu ochelari. Eu l-am ales şi eu vreau că el să ţină cont de aşteptările mele, măcar de sărbători.  Adică, în ţara vecină, chiar şi cel mai horopsit sătuc este decorat cu  beculeţe şi ghirlande, dar la noi Crăciunul e doar la Primârie? Unde naiba sunt ghirlandele de la Telecentru, de la Botanica? Eu vreau să simt sărbătoare nu doar pentru 2 min, cât merg prin centru Chişinăului. Eu am ghirlande şi beculeţe în grădină şi mă gândesc că la anul poate şi vecinii vor dori să aducă puţină bucurie în grădinile lor. Însă atunci când mă întorc, nici măcar din oraşe foarte mari româneşti, dar cu brăduţi eleganţi  la fiecare intersecţie şi regăsesc Chişinăul meu trist şi adormit, devin tristă şi eu.

După încă un hit alergic: “Bun găsit! Ascultaţi radio nu ştiu care, iar cuvântul cheie este:POZITIV”

Bingo! Ăsta e cuvântul cheie care ar trebui să se prindă scai de noi toţi. Nu fericire, nu bani mulţi, nu iubire… Prieteni, cuvăntul cheie al acestui an este POZITIV!  Şi asta înseamnă atât de puţin, dar şi atât de mult! Pozitiv înseamnă să te saluţi cu vecinii, să le zâmbeşti oamenilor cu ochii, să oferi prioritate când eşti la volan, să te bucuri de orice clipă în care cei apropiaţi sunt sănătoşi şi alături, să te amuzi când cineva îţi trage o ţeapă, să te iubeşti şi mai mult, atunci când te roade gelozia, să nu încerci să le placi la toţi – oricum e imposibil, să reacţionezi la critică, doar din partea oamenilor care te iubesc cu adevărat, să nu fii mâhnită dacă nu sună. Neapărat va suna. Va suna! Unde va mai găsi el aşa un om pozitiv şi luminos ca tine. Bun?

Comentarii

21 comentarii la “POZITIV!

 1. e adevarat ce ai scris tu…la anul vrem sarbatoare in oras…dar sa simta cu adevarat…de nu il sugrumam pe Primar cu tot cu ochelari cum ai zis tu…

 2. Ai dreptate cu muzica care se asculta acum pe FM in Rom. Nu au rezistat nici cei buni si au facut compromisul de dragul audientei (audienta = bani). Cintecu ala a lui Smiley l-am `remarcat` si eu de cum a aparut. Uite insa ca prietenul CRBL a mai spalat din `pacate` :

  (http://www.youtube.com/watch?v=cyIDs_ZSdH4)

  Si ca sa alegem ceva frumos la de an uitati un exemplu de pasiune adevarata :

  http://agenda.ro/news/news/37827/cea-mai-frumoasa-fotografie-a-eclipsei.html

  http://www.skyandtelescope.com/community/gallery

 3. Altceva doare mai mult. Ca in topurile romanesti nu se regasesc Holograf, Voltaj, Vama Veche s.a. de felul lor. pacat. iar Domn primar din pacate nu cred ca mai trece testul la primarie

 4. dar daca era iordan primar erau oare mai multe beculete? toata lumea asteapta ca chirtoaca sa puna becuri, sa curete curtile de zapada si noroi, sa sadeasca copaci, sa stringa gunoiul, sa parfumeze orasul, etc, etc,etc dar nimeni nu incearca sa faca ceva cu mina lui… de ce sa nu vie fiecare cu cite un beculet?… oare nu am dreptate?

 5. Am parcurs cu familia, de sarbatori 1350 km prin Romania, si am ascultat cu totii numai “Radio Cultural” pe 104.9, satul de partsurile moderne.

  Ne-am intors pe 8 Ianuarie, si in fata primariei nu ardea nici un beculet, pe cand la vecini era luminat si cel mai mic satuc.

  Am impresia ca D.Chirtoaca se descurca numai la trucuri televizate.

 6. am lipsit fix 3 posturi ale tale,dar atiiiiiiiiit de importanteee!!!! ai dreptate 100% in toata buchiuta care ai scris-o. si simt ca nu doar indemni la pozitiv ci si tu esti plina de el. imi place atit de mult sa vad fericirea la altii inkit devin si eu mai fericita))) mersi

 7. Nata,esti o personalitate,pe unde calci,lasi urme frumoase.Iarta-l pe Chirtoaca.
  ,,Beculetele”au plecat la familiile cu tripleti,la familiile mai triste ca ale noastre,
  care aveau sa intimpine Anul Nou in strada.Primaria le-a ajutat.Orasul a intrat
  in Noul Anfara datorii.(ceea ce n-a fost timp de 20 de ani)Are inca multe de
  facut,stim.Sustineti-l.Ajunge cit l-au ,,declinat”komunistii.
  Tu ai dreptul la opinie.2.Niste versuri in romana de Ianos Turcanu,,Fara a sti”
  Fara a sti zilnic murim/de spaima,gelozie,intuneric…
  Din multe cauze cite putin murim,
  apoi de tot -cind nu ne mai iubim.

 8. Ianos Turcanu,,Timpul”
  Timpul s-a retras asemeni marii,/lasind in urma un desert
  Si doar speranta este inca vie,
  Ca o sopirla pitulita in nisip. Ca sa te simti cit de cit fericit,
  ca sa-ti fie comod si bine,
  iarta totul,iarta pe toti
  afara de tine.
  ,,Litoral” Apoi a venit amiaza fierbinte/Cu rasfringeri de bronz aurit.
  Si soarele,ca un copil cuminte,/Pe coapsele tale a atipit.
  Ai vrut versuri,poftim!Daca le stiai-sa le citeasca altii.Sanatate si noroc in Noul An.

 9. 3.Am asteptat toata ziua soarele,n-a venit.Acum ploua.Cinta cu mine,de vrei.
  ,,Rar”.Ver.G Bacovia,interpret N.Alifantes. Singur,singur,singur/Intr-un han
  departe/Doarme si hangiul,/Strazile-s desarte./Singur,singur.
  Ploua,ploua,ploua/Vreme de betie/Si s-asculti pustiul/Ce melancolie!/Ploua,ploua…
  Nimeni,nimeni,nimeni/Cu atit mai bine/Si de-atita vreme/Nu stie de mine
  Nimeni,nimeni.
  Se repeta prima strofa.Asa cinta N.Alifantes si-i zice minunat,Eu-cum pot.Imi
  plac toate compozitiilf de la,,Flacara”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>